domingo, 5 de abril de 2015

Altra porta oberta



Fa un parell d’anys em vaig quedar amb una frase d’una conversa que vaig tindre amb l’artista David Moreno. Parlant de falles i artistes, em va dir una cosa com “M’agrada vore com Marina Puche o Miguel Hernández introdueixen coses diferents a les falles. Són portes que ells obren i que gràcies a elles, jo podré passar per elles quan vulga”.


I cada vegada són més portes obertes. En plena efervescència del concepte “altres falles són possibles”, tan polèmic durant i després d’aquestes falles, aparicions com les dels germans García Pérez queden relegades a un segon pla. Sorgits de la porta del taller de Miguel Hernández, la parella ha traspassat la seua porta per a obrir una altra al seu costat, altra obertura al mur de l’estètica fallera.


Detall Falla Carcagente - Compromiso de Caspe
"El dia i la nit"

Ja l’any passat, artistes i aficionats a les falles, contemplaren escèptics el ninot de la falla infantil de Plaça de Jesús. Es preguntaven d’on havia eixit aquell donyet, allunyat d’aquells mateixos personatges de les falles infantils dels 90, un ninot sense igual en les falles actuals i amb una estètica més propera als jocs de rol, i les fantasies literàries.


Detall Falla Plaça de Jesús
"Pren perspectiva"

Lluny dels focus, dels premis i de les mirades, les seues 4 propostes a València ens han mostrat 3 estils ben diferenciats, que donen la imatge de la seua versatilitat o que potser encara estan buscant la seua estètica. Però el que és cert és que qualsevol dels tres estils és prou nou dins de les falles i pot acostar a un altre públic al món de les falles infantils.





Falla Dr. Alvaro López - San Juan de Dios
"En un altre món"

I dins dels 3 estils destacaria aquell de les falles de San José de la Montaña - Teruel i Dr.Alvaro Lopez - San Juan de Dios. Dues propostes amb un imaginari futurista, ple d’androides, naus i altres artefactes espacials, que serveixen com a il·lustració de les xicotetes històries que donen cos a la falla. Un treball tècnic que ens apropa al món del maquetisme i dels diorames.


Detall Falla San José de la Montaña - Teruel
"Explorant"
El model de falla didàctica, que s'havia imposat els últims anys, està donant pas a la falla-conte. Una transformació en volum de la imaginació d’un xiquet en llegir els escrits de fantasia que ens proposen aquests artistes. En l'àmbit temàtic, més prop, curiosament, d’aquelles falles infantils dels anys 90, però, lluny del preciosisme i manca de consistència en l'àmbit estètic que tenien elles. I sobretot, amb una imatge més potent i actual, obrint una altra porta més dins de les falles.